2014.02.02. 22:57 barangó

Egy nagyra hivatott patkányfaj utolsó életképes ivadékaként vetődtem partra egy idegen kontinensen. A leírásokban olvastam, hogy az itt élő egyedek a seggükön viselik a fejüket. Darwin az egyszerűség kedvéért seggfejűeknek nevezte a földrész lakóit, akik minden reggel látogatást tesznek egy kommunális szeméttelepen, ahol egy fekete-fehér burleszkfilmen jól felismerhető változatait látják egész addigi életüknek. Ettől állítólag mindig elkeserednek egy kicsit, de sohasem annyira, hogy ne legyen kedvük tovább kaszálni, disznót ölni, kapálni, kalapálni és gyermeket temetni.

Kicsiny, gyomorsavszagú zugokban ébrednek reggelente, és ha mélyen magukba néznek, egy nagy rakás szarnak látják egész addigi életüket, amely csak arra volt jó, hogy nagyobb piramist lehessen emelni műanyag játékszerekből, amelyeket egyetlen fejlett ország bankjában sem fogadnak el törvényes fizetőeszközként. Feltéve persze, hogy nincs valakinek egy jó poénja, legalább olyan, mint amiket Arafat, a palesztin Mohamed eszelt ki a hetvenes évek közepén egy fekete-fehér tévéadásban.

Valahol itt akadtam el, amikor egy éjszaka is nyitva tartó bolthoz értem, és ajtaján nagy, kézzel írt betűkkel megpillantottam a következő cédulát: Ü.OCSÓ SÖR 99 FT+Üveg. Nos, ez alaposan elgondolkodtatott. Néhány perc után rájöttem, hogy az Ü csakis üveg lehet. Most már csak azt nem értettem, hogy a + jel után miért nem rövidítettek.

Az sem volt világos továbbá, hogy miért nem az "olcsó" szót rövidítették például úgy, hogy O. Ezen a kontinensen, ahol a seggfejűek hozzák a törvényeket, az O betűről úgyis mindenkinek az "olcsó" szó jut eszébe. Olcsó gázkamra, olcsó villamosszék, olcsó temetés. Ettől lesz naggyá a seggfejűek nemzete. Kizárt, hogy az O betű bárkinek is az "orosz" vagy az "onkológus" szavakat juttatná eszébe. Így hát bátran írhatta volna boltos a cédulára, hogy: Üveges O. sör 99 Ft+üveg.

A K betűről pedig juthat-e más eszébe a seggfejűeknek, mint a koporsó, pláne ha azt a rövidítést olvassák valahol, hogy O. KO. Olcsó koporsók: 100 E FT+Áfa. Tanácstalanul továbbsétáltam, és rövidesen megpillantottam egy hentesüzlet bejáratát, amely elé egy fekete táblát állítottak. Olyat, amilyen egykor az iskolák osztálytermeinek falán lógott. Krétával ilyeneket írtak rá: PU.NYAK 229FT, PU.FARHÁT 135 FT, CSI.NYAK 245 FT.

Egy nagy, gömb alakú vágóhídon sorakoznak elmúlt életünk mészárosai, akiktől fostunk, akik a seggükön viselték a fejüket, és olcsó paprikáskrumpli-pálinkát vedeltek reggeltől estig. Ezeknek a seggfejűeknek köszönhetjük, hogy vámpírvérrel fűtött erőművet építettek a kutyaólunkba, és azbesztselyemből van a vécépapírunk.

Azt is nekik köszönhetjük, hogy félelmünkben soha nem kérdeztünk rá az olyan rövidítések jelentésére, mint Szütaki, Kövincsemp, Küszinérg, Főkétarusz, Kavincskomforc. Nem kérdeztük meg azt sem, hogy a feleségük miért ötször lefőzött csicsere-zaccból készít nekik kávét reggelre, és miért PUNYAK-ból csinál fasírtot.

Egyébként egy ilyen háziasszony árulta el, hogy a PUNYAK nem azt jelenti, hogy „pulykanyak’, hanem a PályaUdvaron vegetáló NYomorultak AKasztásának rövidítése. Ezek után úgy éreztem, hogy nem kérdezek rá sem a PU.FARHÁT-ra, sem a CSI.NYAK-ra. Erősen valószínűnek tartottam azt is, hogy a PUFAJKA a pucolt fajdkakas rövidítése, és azt is egy apró fekete táblára írják krétával a piacon.

Ott hevernek a pucolt fajdkakasok sorban, enyhén oszlásnak indultak a déli forróságban, de még így is jól fogynak. Finom leves készül belőlük, és a seggfejűek amúgy sem érzik a dögszagot. A seggfejűek királya érzi egyedül az oszlás bűzét, de ő szereti. Az dögszagon kívül még magát is szereti meg a családját, akiknek viszont kánikulában sincs hullaszaguk.

Lassan már éjfélre járt, minden bezárt, ezért nem maradt más választásom, mint belépni az éjszakai boltba, és kérni egy Ü.OLCSÓ SÖR-t. Reggel pokoli másnaposságra ébredtem.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://barango.blog.hu/api/trackback/id/tr505794875

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása